jueves, 2 de junio de 2016

5ºMES DE PROGRAMACIÓN DEL MÓDULO DE TRABAJOS FORESTALES



RESUMEN MES DE MAYO – MÓDULO TRABAJOS FORESTALES.
Alicia Budi Orduña
CLASES TEÓRICAS.
Durante las clases lectivas del mes de MAYO se ha desarrollado la unidad didáctica de APROVECHAMIENTOS FORESTALES.

TEMA 10. APROVECHAMIENTOS FORESTALES.
Objetivos:
·         Comprender la importancia del aprovechamiento forestal para el mantenimiento y supervivencia de muchos de los espacios forestales que nos rodean.
·         Adquirir competencias básicas para realizar una valoración económica básica sobre aprovechamientos forestales.
·         Conocer los aprovechamientos forestales más importantes de la Comunidad Valenciana.
·         Identificar los aprovechamientos potenciales en el territorio de la Comunidad Valenciana.
Contenido:
·         Definición de aprovechamiento forestal.
·         Aprovechamientos forestales en Comunidad Valenciana, según PATFOR.
·         Productos Forestales Maderables: madera en rollo y biomasa.
·         Caso práctico: Valoración económica del aprovechamiento maderero alternativo con la plantación de Nogal.
·         Caso práctico: Evaluación de la mejor opción de cultivo energético según la climatología y características edáficas.
·         Productos Forestales No Maderables: corcho, productos apícolas, plantas aromáticas, productos micológicos, pastos, frutos y semillas y otros.

Didáctica empleada y cronograma:

El tema se ha desarrollado mediante la exposición en la clase de los contenidos teóricos a través de diapositivas con alto contenido gráfico mediante el uso del Programa informático Power Point. En los aprovechamientos forestales más destacados desde el punto de vista económico se han visualizado tutoriales didácticos obtenidos de plataformas públicas de la red. 
Así mismo, se han realizado en clase una serie de ejercicios prácticos para consolidar los conocimientos adquiridos durante las clases teóricas. En estas prácticas los alumnos han realizado cálculos sobre la rentabilidad de una plantación de nogal de 5 hanegadas en terreno forestal para su futuro aprovechamiento como recurso maderable. También se ha realizado una práctica de identificación de plantas aromáticas con aprovechamiento forestal consuetudinario en la Comunidad Valenciana así como identificación de sus principios activos y su uso más común.
TRABAJOS EXTERIORES.
De manera adicional a las prácticas asociadas al desarrollo didáctico de la teoría, se han llevado a cabo una serie de trabajos en el municipio:

·         Desbroce de las cunetas de caminos agrícolas: camino Valencia, camino Valldeavellanos, camino de Geldo.
·         Fumigación de caminos rurales.
·         Mantenimiento de jardines de piscina municipal: corta de césped, limpieza de laderas de plantación de hiedra y eliminación de rebrotes de acacias en el jardín norte de las instalaciones deportivas anexas a la piscina municipal.
·         Desbroce de la canalización de agua que transporta la captación en origen (Fuente del Lugar y Riera) hasta el almacenamiento de agua de riego en la Partida de Orín. Toda la canalización desde prácticamente su origen de captación se encuentra cubierta por losas de hormigón.

OTROS TRABAJOS.
Identificación y valoración de Tomicus en el Paraje Municipal “La Mina”.
Durante el mes de marzo se llevó a cabo un inventario forestal del paraje municipal La Mina, como complemento didáctico al contenido teórico visto en clase con anterioridad. Durante la realización del inventario los alumnos pudieron observar unas anomalías en la masa de pino halepensis de la parte elevada del paraje, lindera con la carretera comarcal CV-200. Durante el mes de abril se estudió de manera teórica las plagas y enfermedades más comunes que afectan el terreno forestal de la demarcación de Segorbe. Con los conocimientos teóricos adquiridos los alumnos pudieron identificar y valorar las anomalías detectadas en el paraje municipal, un 25 % de la masa arbórea de pinar está afectada de Tomicus Spp, insecto coleóptero que en su forma larvaria perfora galerías en los troncos de los árboles dificultando la circulación de la savia. Acorde al procedimiento estudiado, acorde a ley y con el consentimiento del Ayuntamiento nos ponemos en contacto con los Agentes Medioambientales de la Demarcación de Segorbe que inspeccionan la masa afectada y establecen el mejor diagnóstico.
El mecanismo de control de esta plaga pasa por la eliminación de los pies afectados, por lo que según las indicaciones del Agente Medioambiental se realizó una inspección minuciosa e individualizada de cada individuo marcando aquellos que se encuentran afectados, coincidiendo mayoritariamente con los individuos que los alumnos ya habían identificado.

Medición y localización en plano de todos los pies de Pinus halepensis en el Paraje Municipal “La Mina”.
El Ayuntamiento de Castellnovo, pretende llevar a cabo un estudio paisajístico y de jardinería en el paraje municipal con el objetivo de evaluar las diferentes opciones de plantación de especies  ante la inevitable desaparición del 25 % de la masa arbórea del paraje.
El estudio paisajístico ha sido encargado a una empresa externa, pero los alumnos del taller colaboraron en los primeros estadios del estudio, realizando las mediciones del perímetro de la masa de pinar y mediante triangulación, con dos puntos de referencia para cada punto objetivo, localizaron los individuos sobre plano. Una vez medidos y localizados los casi 100 ejemplares, los alumnos marcaron sobre plano los pies afectados.
EVALUACIONES.
Durante el mes de mayo se ha  llevado a cabo la evaluación de los temas 8 y 9 de la parte teórica. La evaluación se ha llevado a cabo a través de un examen tipo test donde se evaluaban los conocimientos de los aspectos más importantes dados en las clases teóricas.  El resultado de las evaluaciones ha sido satisfactorio con un promedio de 9 sobre 10.


RESUM MES DE MAIG - MÒDUL Treballs Forestals.
Alicia Budi Orduña
CLASSES teòriques.
Durant les classes lectives del meu MAIG s'a Desenvolupat la Unitat de didàctica APROFITAMENTS Forestals.
TEMA 10. APROFITAMENTS Forestals.
objectius:
· Comprendre la importància de l'aprofitament forestal per al manteniment Supervivència i Els Molts Espais Couvert nostra Envolten.

· Adquirir competències bàsiques per Realitzar una Valoració econòmica bàsica Sobre aprofitaments Couvert.

· Conèixer els mes importants aprofitaments Couvert de la Comunitat Valenciana.

· Identificar els aprofitaments potencials a El Territori de la Comunitat Valenciana.

contingut:
· Definició d'aprofitament forestal.

· Aprofitaments Couvert Comunitat Valenciana, segons PATFOR.

· Productes Forestals a fusta: fusta segons Rotllo biomassa allà.

· Cas Pràctic: Valoració econòmica de l'aprofitament alternatiu Fuster amb la plantació Noguera.

· Cas Pràctic: Avaluació de la millor Opció de cultiu energètic SEGONS la climatologia edàfiques Característiques i.

· Productes Forestals No a fusta: suro, Productes apícoles, Plantes aromàtiques, Productes micològics, pastures, llavors i fruits i altres.


didàctica emprada no cronograma:

El tema ha és Desenvolupat Mitjançant l'Exposició en els Continguts Teòrics Classe A través de Diapositives amb alt contingut Mitjançant l'Ús del gràfic Programa informàtic Power Point. En els més destacats aprofitaments Couvert Des del Punt de Vista Econòmic S'HAN visualitzat tutorials didàctica obtinguts de plataformes Públiques de la zona vermella.
Així Mateix, si d'han Realitzat Una classe en la sèrie d'Exercicis Pràctics Consolidar Per Els Coneixements Durant les classes adquirits teòriques. En Aquestes passanties els Alumnes de han Realitzat Càlculs Sobre Una plantació de la rendibilitat de noguera 5 fanecades de terreny forestal per al seu futur aprofitament de Com a recurs maderable. També s'ha Realitzat Una Pràctica d'identificació de plantes aromàtiques amb aprofitament forestal consuetudinari a la Comunitat Valenciana Així Com SEUS identification Principis Actius i el seu ÚS Més comú.
TREBALLS EXTERIORS.
De Manera a Les Addicional Pràctiques Associades al Desenvolupament didàctic de la teoria, S'HAN Dut a terme Una sèrie de Treballs en el municipi:

· Desbrossament de les cunetes de camins agrícoles: camí de València, Valldeavellanos camí, camí de Geldo.

· Fumigació rural Camins.

· Manteniment Municipal piscina Jardins: Curta de Gespa, neteja de vessants d'heura de Eliminació plantació d'acàcies rebrots i AL NORD Jardí de les Instal·lacions Esportives annexes a la piscina municipal.

· Desbrossament de canalització d'aigua que porta a la línia d'origen Fins captació (Font del Lloc i Riera) l'emmagatzematge d'aigua de reg a la partida de Orin. Tota la canalització des del seu origen de captació Pràcticament és TROBA per Coberta Lloses de formigó.


ALTRES TREBALLS.
Identification VALORACIÓ Tomicus i en el Paratge Municipal "La Mina".
Durant el de març és el meu porto terme té un inventari forestal del paratge municipal de la Mina, Com a complement didàctic al contingut teòric vist amb classe en el anterioritat. Realització Durant els Alumnes de l'inventari van poder OBSERVAR Unes anomalies en el pi halepensis massa de part del paratge elevada, lindera amb la carretera comarcal CV-200. Durant l'estudi és la meva Manera d'abril de TEÒRICA deplagas les mes comunes ¿que hi diseases afecten El Terreny forestal de la demarcació Segorbe. Amb Els Coneixements Teòrics adquirits dels Alumnes van poder identificar no valorar les anomalies detectades en el paratge municipal, una massa arbòria pineda this Afectat Tomicus spp 25%, insecte coleòpter que En La seva-forma larvària Galeries de perforació en els troncs Els Arbres dificultant Circulació de la saba. D'acord al Procediment ESTUDIAT, d'acord amb la Llei i amb el Consentiment de l'Ajuntament en els nostres posem contacte amb els Agents Mediambientals de Sogorb demarcació que inspeccionen Afectada massa i el millor estableixen Diagnòstic.
El mecanisme m de Control of this plaga passa per l'Eliminació dels peus Afectats, per El Que SEGONS les Indicacions de l'Agent Mediambiental és Realitzo Una inspecció minuciosa i individualitzada Cada individu Marcant Aquells Afectats si troben, coincidint majoritàriament Amb Els Individus que els Alumnes fa havien Identificat.

Mesura i Localització al mapa de Tots els pastissos de Pinus halepensis en el Paratge Municipal "La Mina".
L'Ajuntament de Castellnovo, Portar un Cap pretén un paisatgisme ESTUDI I en el paratge amb jardineria Municipal L'objectiu m de les Diferents options avaluar v de plantació d'Espècies davant l'inevitable Desaparició del 25% del de massa arbòria paratge.
L'Estudi paisatgístic ha Estat Encarregat A una Empresa externa, Però els Alumnes del taller van col·laborar en Els Primers Estadis de l'estudi, realitzant les Mesuraments del perímetre de la massa de pineda i Mitjançant la triangulació, amb Punts de tornada Referència paràgraf Cada punt objectiu m, van localitzar els individuals Sobre pla. Una Vegada mesurats i els gairebé 100 exemplars localitzats, els Alumnes van marcar Plànol Sobre els pastissos Afectats.
Avaluacions.
Durant el meus maig S'HA Dut té Cap Els Temes AVALUACIÓ 8 i 9 de la part TEÒRICA. La evaluation ha Dut és un terme té un Través D'On tipus examen avaluaven Coneixements els dels més Aspectes importants donats en les classes teòriques. El resultat m ha Estat de les Avaluacions Satisfactori Ç en una mitjana de 9 Sobre 10.



RESUM MY MAIG - Modul Treballs Forestals.
Alicia Budi Orduña
teòriques CLASSES.
During lective del meu classes MAIG was Desenvolupat the Unitat of didactic APROFITAMENTS Forestals.
TEMA 10. APROFITAMENTS Forestals.
objectius:
· Understanding of Importancia aprofitament forestal per al manteniment SUPERVIVENCIA i molts Els Espais Covered nostra Envolten.

· Basic Competencies Adquirir per una Realitzar Valoració Econòmica Basica Sobre aprofitaments Covered.

· LIVE conèixer my important aprofitaments Covered in the Region of Valencia.

· LIVE Identificar aprofitaments potencials in El Territori of the Region of Valencia.

contingut:
· Definició of aprofitament forestal.

· Clear Aprofitaments Comunitat Valenciana, segons PATFOR.

· Productes Forestals has fusta: fusta segons rotllo biomassa away.

· Case practic: Valoració Econòmica of aprofitament Alternative forms Fuster amb Noguera plantació.

· Case practic: Avaluació of Opció millor Cultivation Energetic SEGONS the climatología edàfiques Characteristics i.

· No Productes Forestals has fusta: suro, Productes beekeeping, herbs, Productes micològics, pastures, fruit Llavors i i altres.


Didactic emprada No. cronograma:

El tema ha ed Desenvolupat Mitjançant the Exposició in els Continguts Teòrics Class A través de alt amb Slides contingut Mitjançant the Ús del Programa Gràfic Informatic Power Point. In els més destacats aprofitaments Covered Des del Punt de Vista Econòmic If HAN visualitzat tutorials didactica obtinguts of plataformes Públiques of shingles vermella.
Així Mateix, if han Realitzat Una class of the sèrie Exercicis PRACTICS Consolidar Per Els Coneixements During adquirits teòriques classes. In aquestes passanties LIVE Alumnes han Realitzat calculations Sobre Una plantació of rendibilitat of noguera 5 fanecades of terreny forestal per al seu future aprofitament of Com maderable recurs. També s'ha Realitzat Una práctica identificació of aromatic plants amb aprofitament forestal consuetudinari has Comunitat Valenciana Aixi the Com seus identification Principis Actius i el seu ÚS Cheapest comú.
Treballs EXTERIORS.
De Manera The Addicional PRACTICES Associades al Desenvolupament Didactic of teoria, HAN Dut If a term of Una sèrie Treballs en el municipi:

· Desbrossament of the cunetes of agricultural camins: camí de Valencia, Valldeavellanos camí, camí of Geldo.

· Rural Fumigació Camins.

· Manteniment piscina Municipal Gardens: Curta of Gespa, Neteja of Vessants of heura of Eliminació plantació of Acacies rebrots i AL NORD Jardí of the annexes to Instal·lacions Esportives municipal piscina.

· Desbrossament of canalització of aigua that has brought the línia of origen Fins captació (Font del Lloc Riera i) the emmagatzematge of aigua reg has the partida of Orin. Tota of the canalització del origen de seu captació Pràcticament és TROBA per Coberta Lloses of Formigo.


ALTRES Treballs.
Identification VALORACIÓ Tomicus i en el Paratge Municipal "La Mina".
During el març és el meu porto term side a municipal Inventari forestal del paratge of Mina al Com complement Didactic contingut teòric vist amb el anterioritat class. During Realització LIVE Alumnes of Inventari van poder en el Observar Unes anomalies ft halepensis share massa del paratge elevada, Lindera amb la Carretera comarcal CV-200. During the estudi és meva Manera d'abril de plagas study of the teórica my comunes ¿que hi diseases afecten El Terreny forestal the demarcació Segorbe. Amb Els Coneixements Teòrics adquirits dels Alumnes van poder identificar No. valorar anomalies detectades en el municipal paratge, una massa Arboria pineda this Afectat Tomicus spp 25%, insect Coleopter that In The seva-forma larvaria perforació Galleries in Els Els trees trunks dificultant Circulació of saba. D'acord al Procediment ESTUDIAT, d'acord amb la Llei i amb el Consentiment the Ajuntament in els ours posem contact amb els Mediambientals agents Sogorb demarcació that inspeccionen afectada massa i el millor estableixen diagnosis.
El mechanism m Control of this plaga spent per l'Eliminació dels peus Afectats, per El Que SEGONS the Indicacions Agent Mediambiental és Realitzo Una inspecció meticulous i individualitzada Cada individual Marcant aquells Afectats if troben, coincidint majoritàriament Amb Els Individuals that els Alumnes fa havien Task ID.

I measured Localització al mapa de Tots els pastissos Pinus halepensis in el Paratge Municipal "La Mina".
The Ajuntament of Castellnovo, Portar a Cape Preten a paisatgisme ESTUDI I en el paratge amb jardineria The Municipal Objectiu m of the diferents options avaluar v plantació of Espècies davant the inevitable Desaparició del 25% del massa Arboria paratge.
The Estudi paisatgístic ha Estat Encarregat A una Empresa externa, Però LIVE Alumnes del taller van col·laborar in Els Primers Estadis of estudi, realitzant del Mesuraments the perimeter of the massa pineda i Mitjançant the triangulació, amb Punts of tornada referencia PARAGRAF Cada punt Objectiu m, van localitzar Individuals Sobre els pla. Una vegada mesurats i els gairebé 100 exemplars localitzats, Els van Alumnes marcar Planol Sobre els pastissos Afectats.
Avaluacions.
During meus el maig If HA Dut tee Cap Els Temes Avaluació 8 i 9 from teórica. The assessment és ha Dut end side is a Través OF tipus review avaluaven Coneixements els dels més important Aspectes donats in the teòriques classes. El m ha result of the Estat Avaluacions Satisfactori Ç en una mitjana 9 Sobre 10.



No hay comentarios:

Publicar un comentario